e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com | GSM: 040 653 682 (pon - petek: 15h - 18h)| Telefon: 059 958 842 (tel. tajnica)|  Fax: 059 988 100

Stran je še v pripravi  !!!!!  Hvaalaaa !!!

OBSTRUKTIVNA APNEJA V SPANJU

 

Kaj je obstruktivna apneja v spanju ?

Obstruktivna apneja v spanju  (OSA) ne pomeni le smrčanja ali občutka utrujenosti čez dan - to je resno zdravstveno stanje. Ne vpliva le na vaš spanec, ampak lahko močno vpliva na vaše zdravje in kakovost življenja.
 
Oseba, ki ima OSA bo:
 
• Popolnoma prenehal z dihanjem (znano kot apneja)
     in/ali
• Imel dihanje močno omejeno (znano kot hipopneja).
 
Ti dogodki se lahko zgodijo več kot 100-x med spanjem v eni noči.Vsak cikel apneje ali hipopneje osiromaši telo in možgane z dobavo vitalno potrebnega kisika po krvi in poveča tudi v njej zaloge ogljikovega dioksida, ki je produkt dihanja. Pomanjkanje kisika v telesu sicer signalizira možganom, da "zbudijo" telo, da začne znova dihati. Neprekinjena apneja v spanju je povezana z zmanjšano kakovostjo življenja in drugimi resnimi zdravstvenimi težavami, kot so debelost, bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen, ter lahko tudi vzrok za možgansko kap, posredno, zaradi nastanka motenj srčnega ritma ali neposredno, zaradi vpliva na možganske žile. 

Kaj je smrčanje ?


Smrčanje se pojavi, ko se tkiva v grlu sprostijo. Ko dihate, sproščena tkiva vibrirajo z glasnim zvokom.
 
Kako sta povezana smrčanje in obstruktivna apneja v spanju ?
 

Nimajo vsi ljudje, ki smrčijo tudi obstruktivno apnejo v spanju. Smrčanje je pogost simptom obstruktivne apneje v spanju, vendar pa je to smrčanje vseeno drugačno, kot pa običajno smrčanje, ki je samo moteč dejavnik v času počitka za neposredno okolico in le delno blokira vaše dihalne poti, vendar pa ne povzroča znatnih težav z dihanjem. Smrčanje pri obstruktivni apneji v spanju pa je posledica delne ali popolne ovire dihalne poti. Te ovire močno omejujejo ali povzroče prenehanje dihanja, kar osiromaši tkiva s kisikom in nastanejo lahko številni bolezenski zapleti.  

STOP MOST (prevod STOP BANG) vprašanik ...... 


Kontaktni obrazec (Preko elektronskih medijev svetovanja ne opravljamo !)

Ambulanta

Šmartinska cesta 72 (ATRIUM)
1000 Ljubljana
tel: 059 958 842 (tel. tajnica)
fax: 059 988 100
GSM 040 653 682 (pon.-petek 15h-18h)
e-mail: nasveti.svigelj@siol.net
e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com