e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com | GSM: 040 653 682 (pon - petek: 15h - 18h)| Telefon: 059 958 842 (tel. tajnica)|  Fax: 059 988 100

MOTNJE SRČNEGA RITMA

 
Odkrivanje napak pri delovanju ritma srca postaja zaradi novih tehnologij vse lažje. Med te novosti sodi tudi prenosni EKG (R Test Evolution 3 ), ki ga lahko nosimo obešenega okoli vratu ali je pripet na prsnem košu (slika), s čemer lahko nenehno spremljamo in beležimo srčni ritem. Merilna naprava zazna bitje srca, ki je bodisi prepočasno ali pa prehitro (npr. hitrejše od 120 udarcev na minuto), prav tako registrira druge motnje srčnega ritma, kot so fibrilacija atrijev, pogoste prekatne in nadprekatne motnje ritma in drugo. Aparat deluje tako, da posname začetek katerega od omenjenih dogodkov, in sicer v določenem programiranem času, na primer nekaj minut pred začetkom motnje oziroma po njej. Prednost in novost opisanega sistema je v tem, da se aparat bodisi aktivira samodejno ali pa ga vklopi bolnik, kadar občuti neko motnjo. Tako zaznamo lahko pomembne motnje srčnega ritma, zaradi katerih so bolniki trpeli več let, vendar ni bilo priložnosti, da bi posneli EKG v pravem trenutku, ko se taka motnja pojavi samo prehodno in jih je težko dokumentirati na standarden način (klasični EKG), saj nam te meritve niso na voljo kadarkoli. Tudi z večkratnim ponavljanjem klasičnega EKG snemanja običajno prehodnih motenj ne zaznamo. Med uporabo opisanega aparata bolnik spremlja svojo aktivnost in jo zabeleži, na ta način lahko nato ocenimo resnost motenj srčnega ritma.
 Kljub velikosti, je R.Test Evolution 3 kompakten in lahek (tehta le 45 g, skupaj z baterijami), zaradi česar je zagotovljena popolna diskretnost. Njegova oblika zagotavlja izjemno visoko prilagodljivost bolniku tudi v času dolgotrajnega snemanja (do 8 dni). Nameščena, samonastavljiva vrvica okoli vratu omogoča visenje aparata, kot da ima preiskovanec nameščen medaljon in zaradi te ergonomske namestitve, je tudi lažnih zapisov izjemno malo. V takšni obliki je R.Test v celoti zaščiten pred pršenjem vode. Poleg tega poliuretanska prevleka (dovoljena za medicinske namene) predstavlja učinkovito zaščito v primeru izpostavljenosti vlažnemu okolju.  Zagotovljena je zanesljivost delovanja ! Opremljen je z Novacor tehnologijo minimalnega vpliva artefaktov, saj so vgrajeni piezoelektrični senzorji, zaradi česar dosežemo pri R. Test Evolution 3 odličen signal snemanja. Zahvaljujoč optimalni porabi energije, R.Test Evolution 3 zagotavlja 8 dni spremljanja EKG signala z 2 majhnima baterijama. Napredna mikroelektronika zagotavlja v realnem času pridobiti QRS signal in ga tudi zanesljivo zabeležiti. R. Test Evolution 3 shrani samo pomembne dogodke, s čimer se izognemo zapisovanju velikih datotek podatkov, ki so običajno povezana z dolgim spremljanjem EKG signala. Test R. Evolution 3 je opremljen z novim sistemom snemanja preko odvoda CM5, kar daje prednost pri natančnem odkrivanju aritmij in beleženja spremembe ST spojnice. Uporabniški računalniški vmesnik (RTSoft) uporabniku prijazen. Podatke preiskovanca se neposredno pošlje in shrani v snemalnik, predno se začne snemanje EKG, kar izboljša varnost upravljanja s podatki. Število in vrsta dogodkov, ki se snemajo tako pred in po pojavu aritmije ali spremembe ST spojnice, se prednastavijo, kar omogoča bodisi poseben pregled posnetka za potrditev suma patološke srčne aktivnosti ali pa omogoči širše iskalno polje, če ni jasnih kliničnih znakov za takšno patologijo. Hiter prenos zabeleženih podatkov in prikaz vseh dogodkov, ter prikaz krivulje EKG in histogram dogodkov omogočajo takojšen celoten pregled. Vsako krivuljo lahko tudi povečamo ločeno za podrobno analizo. Izbor dogodkov in izpis poročila lahko nato naredimo z nekaj pritiski na miško. Avtomatsko zapisovanje supraventrikularnih dogodkov, kot tudi relativne pavze, v povezavi s krivuljo srčnega utripa, daje test R. Evolution 3 odlično diagnostično vrednost pri ugotavljanju paroksizmalne atrijske firbilacije. Snemanje trenda srčnega utripa trend (srednja vrednost, min. in max.) in urejanje histogramov za vse dogodke celotnega obdobja spremljanja.
 

Sproženje posnetka za diagnozo simptomatskih dogodkov


Vgrajen je tudi snemalnik proženja srčnega spodbujevalnika: orodje za dolgoročno spremljanje možnih aritmij pri bolnikih z vstavljenim srčnim spodbujevalnikom.
 

Uporabnost v pediatrični kardiologiji


Ta metoda beleženja motenj srčnega ritma je uporabna tudi v pediatrični kardiologiji:
poleg edinstvene zasnove, so algoritmi optimizirani tudi za pediatrično obdelavo signalov EKG.
 

Inovativnost


Več kot 20 let Novacor usmerja svoj razvoj v inovativnost ambulantnega spremljanja motenj srčnega ritma. R. Test Evolution 3 je dober dokaz naših idej in predanosti. Njegova klinična moč in enostavnost uporabe ga uvršča med neprimerljiva in enostavna orodja v kardiologiji, še posebej prilagojena potrebam zdravstvene mreže. V sedanjem času je gospodarnost in učinkovitost takih orodij vse bolj pomembna. Ta inovativna orodja, posebej razvita za zdravstveno mrežo in organizacijo raziskav, omogočajo da je R. Test hitro uporaben pri ambulantnih bolnikih. Programska oprema NovaDrive omogoča programiranje in branje R.Test. To se lahko enostavno namesti kjerkoli na računalnik (npr. v ambulanti družinskega zdravnika, specialistični ambulanti v bolnišnici, zasebni kliniki, itd.). R. Test posnetke lahko nato pošljemo v center, kjer se strokovno analizira bodisi neposredno preko modemske povezave ali po elektronski pošti. Posnetke EKG lahko v realnem času pošljemo tudi preko telefona v center, kjer se analizirajo podatki.

rtsoft 01

rtsoft 02

rtsoft 03

rtsoft 04Kontaktni obrazec (Preko elektronskih medijev svetovanja ne opravljamo !)

Ambulanta

Šmartinska cesta 72 (ATRIUM)
1000 Ljubljana
tel: 059 958 842 (tel. tajnica)
fax: 059 988 100
GSM 040 653 682 (pon.-petek 15h-18h)
e-mail: nasveti.svigelj@siol.net
e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com